Beroepsvereniging?

Donderdag 10 november was de dag van ‘Do it yourself’, het landelijke congres van KNVI, SOD en Ngi-NGN. Het congres bestond uit een gezamenlijk begin en einde. Daartussen kon je als bezoeker kiezen uit een groot aantal sessies, verdeeld over 13 tracks. Een track stond in het teken van een bepaald thema. Ik mocht een bijdrage leveren aan de invulling van de track van de Vereniging SOD, samen met vakgenoten Jacko de Groot en Danny van Zoen.
We hadden een gevulde track en we hebben zelfs een sessie onder kunnen brengen bij een andere track.

Onze track stond in het teken van transitie: we weten allemaal dat ons vak verandert, maar hoe pak je verandering nu aan?
Onze eerste spreker was Geert-Jan van Bussel. Succes verzekerd. De volgende bijdrage werd geleverd door Marjan Schils, over de transitie bij het team DIV van de gemeente Zaanstad. De 3e en 4e sessie werden gevuld door Roeland Suylen, supervisor en coach op gebied van gedragsverandering. Dit was een (inter)actieve sessie, waarbij loslaten, ontwikkelen en creatief denken aan de orde kwam. Onze 5e sessie, door Marieke Grondstra, stond in het teken van werken en samenwerken met en tussen verschillende generaties.
Onderwerpen waar we allemaal mee te maken hebben, toch?

Naast deze track waren er dus nog 12 andere, goedgevulde tracks*.
Zeg je nu “het zal wel” lees dan NIET verder.
Zeg je nu “had ik het maar geweten” of “ik wist niet dat het was”, vraag jezelf dan eens af hoe dat kan. Volg vanaf nu de vakbladen, vakgerelateerde nieuwsbrieven en/of vakgenoten op sociale media!

Helaas is de kans groot dat je niet aanwezig bent geweest. Slechts ca. 40 leden van de Vereniging SOD hebben het congres bezocht! Ik heb op het congres weinig vakgenoten  gezien tussen de ca. 850 bezoekers.
Met een aantal van de wel aanwezige collega’s hebben we van gedachten gewisseld hoe dat nou zou komen. Een reden kan zijn dat het programma niet aantrekkelijk was. Of het komt omdat november een drukke maand is, waarin vele cursus- en studiedagen op diverse agenda’s staan. Ik zou graag willen weten wat de reden. Ons vakgebied kent toch meer dan genoeg gemotiveerde professionals die op de hoogte willen zijn van ontwikkelingen, willen leren van ervaringen van anderen en de eigen ervaringen willen delen?!

Per 1 januari bestaat de Vereniging SOD niet meer; de vereniging gaat op in de KNVI, samen met Ngi-NGN. Zo’n 450 leden van de Vereniging SOD worden dan lid van een beroepsvereniging van ca. 4.500 leden die een goede 200.000 informatieprofessionals vertegenwoordigt. Dat is heel veel! Ik hoop dat de nieuwe vereniging levend gaat zijn, dat wij als DIV-ers ons steentje bij gaan dragen in het geheel en mede zorgen voor dynamiek en kennisuitwisseling. Dat de bereidheid er is te luisteren naar en te leren van andere informatieprofessionals. Over en weer.


* Weten wat je hebt gemist? Kijk op http://congres.knvi.info/