Bende en sleur

Afgelopen maanden waren nogal druk in ons huishouden. Vanaf volgend weekend lijkt de rust wat weer te keren. Er zijn nu achterstanden in huis. Overal slingert van alles in het rond. Keurig in het zicht, dus dat komt wel goed. Eens een dag of twee flink aanpakken en dan ziet het er weer een stuk anders uit. Een klein beginnetje is al gemaakt en dat geeft al een beetje een opgeruimd gevoel.
Natuurlijk had het nooit zo ver moeten komen en zou ons huishoudelijk systeem zo in elkaar moeten zitten dat de boel altijd in opgeruimde staat is. Zoals in de boekjes en op TV, bij die woonprogramma’s. Huiskamers liggen voor de herinrichting vaak vol met allerlei spullen. En na de herinrichting is het allemaal opgeruimd. Vaak vraag ik me dan af waar de spullen gebleven zijn en hoe lang het zal duren voordat je weer kunt zien dat er in het huis geleefd wordt. Misschien doen ze daarna alles digitaal? Ik ben benieuwd wanneer de eerste digitale opruimprogramma’s op TV of YouTube verschijnen.

Bij mij is er de afgelopen maanden geen al te grote digitale achterstand ontstaan; ik hoef geen grote opruiming te houden. Juist omdat veel dingen digitale konden waar ik druk mee was. Was dit niet zo geweest dan was de zichtbare bende nog groter geweest. Het betekent wel dat ik meer tijd achter allerlei schermpjes heb doorgebracht. Ik ben blij dat het nu enigszins minder kan.
Ik vind de digitale wereld enerzijds een verbetering en het zorgt voor verlichting. Het vraagt wel enige handigheid en investering in tijd en moeite. En lichte paniek als bijvoorbeeld de wifi eventjes niet beschikbaar is of iemand langer dan een uur of twee niet reageert op een berichtje.
Ik zie nog niet voor me dat de digitalisering alles zal gaan overnemen en er nooit meer enige bende of chaos zal zijn. Misschien komen er handige huisrobots die werk uit handen nemen en van alles en nog wat op de juiste plek kunnen leggen. Als ze tenminste weten wat de bedoeling is. De bende ontstaat juist omdat er afwijking is van de routine. En daar kunnen robots en computers nog niet heel goed mee omgaan.

Stel je voor dat er nooit meer enige achterstand of chaos zou ontstaan of zou kunnen ontstaan om dat alles op rolletjes loopt. Dat kost mij erg veel moeite. Ook omdat ik het niet zou willen. Het lijkt me erg eentonig en saai.

Het grappige is dat bedrijven als Google en LinkedIn hun medewerkers de mogelijkheid geven tijd te besteden buitenom de strakke structuur van het werk, om ideeën en ervaringen op te doen die tot vernieuwing kunnen leiden. Om voor verrassingen te komen staan en te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Om daarna de sleur misschien toch ook weer te waarderen. Net als thuis.