Bouwen we binnenkort onze eigen applicaties?

Kopen we onze applicaties tot nu toe in bij leveranciers, in de toekomst bouwen we ze wellicht zelf. Een voorbeeld van een ontwikkeling in deze richting is Betty Blocks, een platform om applicaties te bouwen zonder te programmeren.

Het gebruiksgemak van Betty Blocks ondersteunt, aldus de eigen website, de ontwikkeling van alle mogelijke applicaties. Gemeenten als Hoorn en Zaanstad ontwikkelden op dit platform al een eigen applicatie. De gemeente Utrecht nam het in gebruik als serviceportaal voor Vergunningen, Toezicht en Handhaving. Ook grotere bedrijven als ING, KPMG en Tele2 werken met dit platform.

Gartner, een internationaal toonaangevend informatie- en adviesbureau in de IT-sector, riep Betty Blocks uit tot één van de beste ontwikkelplatformen voor applicaties ter wereld en nam het bedrijf op in het Magic Quadrant voor zijn cloud service aPaaS (Application Platform as a Service).

Zelf doen

Bedrijven en consultants spelen in op de ontwikkeling naar zelf doen. Zo bieden zij (toch nog) hulp bij het bouwen en implementeren van dit soort applicaties. Ervaren informatieprofessionals, adviseurs en projectleiders weten dat het niet alleen gaat om het technisch en functioneel ‘in elkaar sleutelen’ van een applicatie. Om een te bouwen systeem werkelijk aantrekkelijk te maken voor de gebruiker en om het met succes in productie brengen, is er meer nodig.

Bijkomend werk

Voordat de applicatie gebouwd wordt, zal vaak eerst nog onderzocht moeten worden hoe deze past binnen de architectuur, met welk doel men de applicatie in gaat zetten en hoe het proces of de processen waarvoor de applicatie gebruikt gaat worden eruit zien. Daarbij is tevens van belang te weten welke informatie er binnen zo’n proces om gaat en hoe deze informatie straks, zo nodig voor de langere duur, wordt bewaard en beheerd. Daarbij hebben we te maken met diverse informatiewetten waaronder, voor de overheid, archiveringswet- en regelgeving. Achter een applicatie zal dan ook vaak nog een vorm van digitale archivering moeten worden gecreëerd. Vervolgens wordt er gebouwd, getest, verder gebouwd, nog eens getest en als de app dan de uiteindelijke gebruikersacceptatietest doorstaat en iedereen er blij mee is, kan men er echt mee aan de slag.

Kortom: wil je het allemaal een beetje netjes en volgens de regels doen, dan is er, naast het bouwen van de applicatie, nog veel bijkomend werk te doen om het tot een succes te maken. Valt er dan nog wel winst te behalen met het zelf bouwen van een applicatie? Ik denk het wel. Want door het concept Betty Blocks, bestaande uit een app-store, templates, functionaliteiten en onderdelen in de vorm van kant-en-klare blokken, bouw je, zonder programmeren (!), al snel een aardige applicatie.

Nieuwe koers

Is deze aanpak helemaal nieuw? Nee dat niet. Mendix en Outsystems hebben bijvoorbeeld hun sporen op dit terrein al verdiend. Duidelijk is wel dat het bouwen en inrichten van applicaties, naast programmeren, een andere wending heeft gekregen. Een ontwikkeling die, mede door Gartner, niet onopgemerkt blijft.